Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Billedkunstneren

Nils-Aslak Valkeapää var kjent som en multimediaartist – altså en som uttrykte seg gjennom flere kunstarter. Han brukte å si at det var umulig for ham å bestemme hvilket uttrykk som kom til ham først; diktet, joiken eller bildene. Valkeapää hadde separatutstillinger av sin kunst, både i Japan og Kina. Maleriene hans tok ofte utgangspunkt i samiske mytologiske skikkelser, mens blyanttegningene ofte har fugler, folk og rein som motiv. Valkeapää var også en fremragende fotograf, noe som gjenspeiles i flere av hans bokutgivelser.

(Harald Gaski 2014)

nav5

Multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää

av Irene Snarby (2014)

Betegnelsen samisk kunst er svært omfattende, og det ligger mange tolkningsrom i dette begrepet. Hva er samisk kunst? Er det motivene som avgjør? Eller kunstnerens etniske opphav?

Reindeer utsnitt_150x195

En vandrende reinflokk på papir

av Harald Gaski (2014)

Reinflokken er et sentralt motiv i flere av Valkeapääs bøker. Den er ikke alene en viktig metafor, men også et medium som han uttrykker poesi og glede over det vakre gjennom. Interessant er det også med den nærmest identiske måten reinflokken er representert på fra bok til bok.

nav16_150x167

Nettutstilling: govadasa – girjái – govvas máilbmi

Stiftelsen Lásságámmi og Samtidsmuseet for nordlige folk / Davvi álbmogiid dálážiid musea tok i 2012 initiativ til ei retrospektiv utstilling for multikunstneren Nils-Aslak Valkepää. Bakgrunnen for initiativet var at det i 2013 var 70 år siden Valkeapää - Áilloháš blei født. Utstillinga kan du se i nettutgave her.

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - SamiskSpråk FinnishSpråk English - Engelsk