Språk Språk Språk Språk

Billedkunstneren

Nils-Aslak Valkeapää var kjent som en multimediaartist – altså en som uttrykte seg gjennom flere kunstarter. Han brukte å si at det var umulig for ham å bestemme hvilket uttrykk som kom til ham først; diktet, joiken eller bildene. Valkeapää hadde separatutstillinger av sin kunst, både i Japan og Kina. Maleriene hans tok ofte utgangspunkt i samiske mytologiske skikkelser, mens blyanttegningene ofte har fugler, folk og rein som motiv. Valkeapää var også en fremragende fotograf, noe som gjenspeiles i flere av hans bokutgivelser.

(Harald Gaski 2014)

nav7_150x212

av Ingunn Utsi (2013)

Gjennom din kunst vil du alltid være oss nær

Med dine egne ord, Áilu begynner jeg min åpningstale.

Jeg reiser nå
for å komme

Jeg drar langt
for å kunne være nær

Les mer...
nav5

av Irene Snarby (2014)

Multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää

Betegnelsen samisk kunst er svært omfattende, og det ligger mange tolkningsrom i dette begrepet. Hva er samisk kunst? Er det motivene som avgjør? Eller kunstnerens etniske opphav?

Les mer...
Reindeer utsnitt_150x195

av Harald Gaski (2014)

En vandrende reinflokk på papir

Reinflokken er et sentralt motiv i flere av Valkeapääs bøker. Den er ikke alene en viktig metafor, men også et medium som han uttrykker poesi og glede over det vakre gjennom. Interessant er det også med den nærmest identiske måten reinflokken er representert på fra bok til bok.

Les mer...
nav16_150x167

Nettutstilling: govadasa – girjái – govvas máilbmi

Stiftelsen Lásságámmi og Samtidsmuseet for nordlige folk / Davvi álbmogiid dálážiid musea tok i 2012 initiativ til ei retrospektiv utstilling for multikunstneren Nils-Aslak Valkepää. Bakgrunnen for initiativet var at det i 2013 var 70 år siden Valkeapää - Áilloháš blei født. Utstillinga kan du se i nettutgave her.

Les mer...