Marjut Aikio
Marjut Aikio. Foto: Annika Mannila.

Marjut Aikio er forsker og professor (emer.). Hun begynte sine studier ved Helsingfors universitet, og avla sin doktorgrad ved Oulu universitet i 1988. Doktoravhandlingen heter "Saamelaiset kielenvaihdon  kierteessä"  (Om samenes språkforhold i Vuotso området under 100 år).

Aikio har jobbet ved Universitetet i Tromsø som professor i finsk siden 1988. Hun har også jobbet som seniorforsker ved Samisk institutt i Kautokeino og som dosent ved Oulu universitet og Laplands universitet i Rovaniemi i faget samisk kulturforskning. Hun har publisert omtrent 70 vitenskapelige artikler; halvparten på finsk, halvparten på andre språk.. De fleste av dem behandler samisk kultur eller det samiske språkets situasjon.

Marjut Aikio har utgitt følgende bøker:
- Kirjeitä Saamenmaasta (Brev fra Sameland) (2003)
- Särestö - taiteilijakoti (et kunstnerhjem) (2005), en kunstnerbiografi i samarbeid med sønnen Matti Aikio, som sto for illustrasjonene i boken.

Nå forsker Aikio på Nils-Aslak Valkeapää, hans liv og livsverk, og skriver en biografi om ham. Hun ble kjent med ham i september 1971. I forbindelse med arbeidet intervjuer hun folk i Finland, Norge og Sverige, og samler i tillegg inn all slags kunnskap, arkivmateriale, bilder osv til boken. Marjut Aikio ønsker i den forbindelse gjerne velkommen hjelp og tips fra folk som mener de kan bidra med informasjon.

 

- I Lásságámmi ønsker jeg å kunne finne inspirasjon av den stemningen i huset, det landskapet og den naturen han hadde drømt om og ønsket. Jeg vil be Valkeapääs venn og arkitekt for huset, Eino Jokinen, om å guide meg i boligen, sier Marjut Aikio. Hun skal benytte boligen i perioden 24. januar til 7. februar 2008.