Kukka Ranta. Foto: Mikael Tammilehto
Kukka Ranta. Foto Mikael Tammilehto

Kukka Ranta (f. 1982) er en undersøkende journalist, dokumentarfotograf, doktorand og nonfictionforfatter fra Finland. Hun er født i Lappeenranta i Sør-Karelen, og bor i Helsingfors. Hun har jobbet som frilansjournalist og fotograf rundt om i hele verden i 10 år. Ranta kombinerer akademisk forskning og aktivisme i sitt arbeid, og har rapportert om utviklingsspørsmål, miljø og menneskerettigheter, strukturell fattigdom og ulikhet, samt verdenshandelen på grasrotnivå. Hun har blitt hedret med master’s honorary award 2014 in Development Studies for sin etterforskning rundt hvordan utenlandsk industriell overfisking ledet av EU og Kina, forverrer lokalsamfunn i Vest-Afrika, forårsaker miljøkatastrofe, menneskelig fattigdom og migrasjonskrise. Hennes ikke-fiksjonsbok om emnet ble tildelt Good Development prize i 2012. Ranta har en mastergrad i samfunnsvitenskap i utviklingsstudier og en bachelor om kunst i den generelle historie fra Universitetet i Helsingfors.

Jaana Kanninen
Jaana Kanninen.

Jaana Kanninen (f. 1954) er en uavhengig journalist og nonfiction forfatter fra Finland, født og bosatt i Helsinki. Hun ble nylig pensjonert fra det finske kringkastingsselskapet YLE, hvor hun jobbet som utenlandsk nyhetsreporter for Internett, radio og fjernsyn i 35 år. Hun har spesialisert seg på Latin-Amerika og temaer knyttet til miljø, utvikling og menneskerettigheter, som klimaendringer, skogbruk, gruvedrift og urfolksrettigheter. Kanninen ble tildelt State Award for Public Information 2013 for sin mangeårige journalistiske rapportering om klimaendringer for komiteen for offentlig informasjon. Kanninen har en mastergrad i mastergrad i miljøvitenskap fra Helsingfors universitet.

Ranta og Kanninen jobber med en ikke-fiksjonsbok om finske samers assimileringsopplevelser og eierskapet til den nordlige naturen. Boken er rettet mot den uvitende finske allmennheten for å øke bevisstheten og forny den nasjonale fortellingen om Finland. Ranta begynte å studere emnet i 2017, og begynte å jobbe heltid i januar 2018. Kanninen gikk inn i samarbeidet i april 2018. Mellom januar og september 2018 har Ranta og Kanninen reist rundt det finske Sápmi for å møte mennesker og lære om de ulike områdene. Ulike synspunktet har blitt oppsøkt ved å lytte til og snakke med folk, og forskningsarbeid respekterer urfolksforskningsmetoder. Prosjektet refererer i hovedsak til publikasjoner fra samiske forfattere. Boken vil bli publisert av Kustantamo S & S senere når boka er god nok og etter at den er godkjent av samiske intervjueobjektene og samarbeidspartnere. Prosjektet er finansiert av Kone Foundation, the Association of Finnish Non-fiction Writers og The Committee for Public Information.

 


Mer informasjon og kontakt:
saamelaiskirja.wordpress.com
instagram.com/explore/tags/saamelaiskirja
kukkaranta.com