Kaija Kiuru
Kaija Kiuru

Kaija Kiuru (f. 1959) er visuell kunstner, og bor og jobber i Aska, Lappland i Finland. Hun debuterte i den årlige utstillingen for finske artister i Helsinki Kunsthall i 1990, og siden det året har hennes arbeider vært utstilt i flere internasjonale og finske utstillinger. Kaija Kiuru er mest kjent for sine installasjoner og sin miljøkunst. Slektskapet hun følte med naturen i sin barndom og ungdom sammen med miljøvernstudier på 90-tallet utgjør grunnlaget kunsten hennes er basert på selv i dag. Hun har hovedsakelig jobbet med tema som dreier seg om interaksjonen mellom mennesket og naturen. Småskala arbeider som viser flyktige øyeblikk, og store permanente landskapsarbeider representerer ytterpunktene i Kiurus kunst.

Materialene Kaija Kiuru benytter seg av kommer fra naturlige og urbane miljøer, skogen og loppemarkeder. I tillegg til mange typer naturmaterialer har hun benyttet ulike tekstiler som resirkulerte gamle kniplingsduker og møbelstoffer. Materialene Kiuru bruker kan også i en kulturell kontekst relateres til det feminine. Broderier, linarbeider, hekletøy og sømarneider refererer til forrige generasjons håndverk og kvinners tradisjonelle arbeid. Kiurus kunst inneholder et utvalg av disse tradisjonelle håndarbeidsteknikkene og materialene, og forteller om respekt for tradisjoner og praktisk kultur.

I Lásságámmi tar Kaija Kiuru sikte på å arbeide med landskapet. Hun er fascinert av storheten i den  nordlige naturen.  Kiuru viderefører sin interesse til steder med åpne, vide landskaper og tilnærmer seg temaet ved hjelp av landskapsformer og den informasjonen hun kan hente fra kart. Hun bruker naturlige materiale og håndverksteknikker.

Les mer her:
www.kaijakiuru.net
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2412