Elina Waage Mikalsen foto Andreas Kalvig Anderson
Elina Waage Mikalsen. Foto: Andreas Kalvig Anderson.

Riddu Riđđu Festivalen ønsker å være en tilrettelegger for at unge samiske kunstnere skal kunne utvikle sitt talent og synliggjøres nasjonalt og internasjonalt. Siden slutten av 90-tallet har man utnevnt en ung, samisk kunstner som “Årets unge kunstner”. De utvalgte har alle utmerket seg som talentfulle kunstnere innen flere sjangre, blant annet innen kunst, poesi, film, design og dans. Som en del av denne utnevnelsen inngår det et opphold på Lásságámmi for den unge kunstneren.

Stiftelsen Lásságámmi og Riddu Riđđu festivála har en egen samarbeidsavtale som omhandler å gjensidig styrke hverandres virksomhet og i fellesskap bidra til å utvikle samisk- og urfolks kunst og kulturer i Nils Aslak Valkeapää’s ånd. 

Festivalleder Karoline Trollvik sier følgende om samarbeidet mellom festivalen og stiftelsen: ”Samarbeidet mellom oss er viktig for festivalen, for Lássagámmi og ikke minst for den samiske kulturen.  Áillohaš var en av vår tids største samiske kunstnere, og arbeidet med hans ettermæle er viktig. Vi er stolte over å kunne tilby vår unge kunstner et opphold i hans hjem, og håper at det kan være til inspirasjon for den videre kunstneriske utviklingen». 

8. februar flyttet Elina Waage Mikalsen inn på Lásságámmi. Her forteller Elina om seg selv og sine tanker om sitt opphold;

Jeg heter Elina Waage Mikalsen, kommer fra Tromsø og er 24 år. Jeg bor i Kabelvåg og studerer på kunst- og filmfagskolen der. Sommeren 2015 ble jeg valgt som årets unge kunstner på Riddu Riđđu, og det er gjennom dem jeg har fått muligheten til dette oppholdet på Lasságámmi.

Jeg har en bred praksis, og holder på med alt fra tekst og foto til skulptur og musikk. Skolen jeg går på er også midt i en transformasjon fra fagskole til høyskole, der målet er å bli et studie i ”bevegelige bilder”. Jeg tror dette har vært viktig for mine arbeider, fordi jeg oppfatter meg selv i grenseland mellom kunst og film, og synes det er spennende å arbeide med video på nye måter.

Oppholdet på Lasságámmi har jeg hovedsakelig tenkt å bruke til å arbeide med musikken min, skrive tekster og spille inn. Jeg er vokalist i et band som heter Blood Forest Family, og har i tillegg et soloprosjekt der jeg jobber med stemme og looping. Jeg tror jeg kommer til å ha veldig utbytte av oppholdet, for jeg er lett å distrahere, og trenger ro rundt meg når jeg skal arbeide med musikk. Og så gleder jeg meg til å gå på tur, og bruke badstua!