Inspirert av Áillohaš

Gjennom Kulturrådets gjesteoppholdsstøtteordning har gjesteprodusent Alice Marie Jektevik i 2021 og 2022 utarbeidet kunstkonseptet The Vuogas Way for stiftelsen.

The Vuogas Way er et nomadisk samtidskunstkonsept inspirert og bygget på kunstneren Áillohaš sin design- og livsfilosofi. 

I følge Marjut Aikio, en av de fremste ekspertene på Áillohaš sitt liv og virke, var det samiske ordet Vuogas, som kan oversettes til en sammenfallelse av adjektivene behagelig, høvelig og vakkert, et begrep Áillohaš ofte brukte om hans selvtegnede bolig Lásságámmi, og sitt hjemlige interiør.

Jektevik har jobbet sammen med Joar Nango og Matti Aikio i utarbeidelsen av kunstkonseptet.

The Vuogas Way: Saniidkeahtta hallat

Stiftelsen planlegger å lansere et nytt prosjekt hvert år under kunstkonseptet The Vuogas Way.

Det første prosjektet i kunstkonsept-rekken har fått navnet The Vuogas Way: Saniidkeahtta hallat, og setter fokus på duodji og samisk tekstilkunst. Prosjektet har premiere i sommer under festivalen Márkomeannu.

I prosjektet skal totalt ni samiske duojárat og tekstilkunstnere, sammen med hver sin valgte performancekunstner, presentere sin tolkning av hva som er Vuogas. 

The Vuogas Way: Saniidkeahtta hallat har premiere på Márkomeannu fredag 29. juli 2022, og har andre visning under festivalen lørdag 30. juli 2022. 

Lásságámmi presenterer fremover de involverte kunstnerne i sine sosiale mediekanaler. 

Stiftelsen er utrolig stolt over å ha fått så mange spennende duojárat, samiske tekstilkunstnere og performancekunstnere med oss i prosjektet, og ser frem til å se resultatet på Márkomeannu den 29. juli i år.

Prosjektet The Vuogas Way: Saniidkeahtta hallat er finansiert av Nordisk Kulturfond, Norsk Kulturfond, Sametinget, Norsk-finsk kulturfond, Stiftelsen Lásságámmi og Márkomeannu.

Logo finansiører TVW