Harald Gaski, litteraturviter og Valkeapääs mangeårige venn medvirker i serien. Gjennom samtaler med Svein Harald Lian, som er seriens produsent, setter Gaski Valkeapääs kunstnerskap inn i en større sammenheng både i samisk perspektiv og urfolksperpektiv.

- Det er så mye ved Nils-Aslak som gjør han interessant, fordi han var så mye. Han ville ikke la seg begrense av definisjoner av hva kunst var, men så alt ut fra et samisk perspektiv der alt hører sammen. Han uttrykte seg gjennom alle kunstformer som var til disposisjon for å få fram rikdommen og mangfoldet i det samiske, sier Gaski.

Valkeapääs lange kunstneriske virksomhet startet med joiken på slutten av 1960-tallet, og fortsatte med musikk, poesi og ulike visuelle kunstutrykk. Han var i tillegg urfolksfilosof, organisasjonsmenneske, forlegger og inspirator.

Initiativet til serien kommer fra Stiftelsen Lásságámmi, som i dag har ansvaret for å forvalte den kunstneriske arven etter Valkeapää. Et av stiftelsens mål er å videreutvikle formidlingen av Áillohaš´ kunst.

- For oss er podcast et nytt format, og vi har valgt dette mediet for å nå ut til en bredere målgruppe. Det fins fremdeles mye ikke-nedtegnet informasjon om Aillohaš kunsterskap som vi ønsker å dele med publikum, sier styreleder Kirsti Lervoll.

De første episodene av podcasten blir tilgjengelig på de store podcast-plattformene og stiftelsens egne nettsider 23. mars, samme dag som Valkeapää selv ville fylt 79 år. Podcast-serien er produsert med støtte fra Kulturrådet.

Kontaktpersoner

Harald Gaski, mobil +47 971 91 628, e-post harald.gaski@uit.no  

Kirsti Lervoll, styreleder Stiftelsen Lásságámmi, mobil +47 975 29 379, kirstilervoll@gmail.com

Om aktørene

Stiftelsen Lásságámmi skal ta hand om og fremme den kulturelle og åndelige arven etter multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää - Áillohaš. Stiftelsen driver kunstner- og forskerboligen Lásságámmi i Skibotn.

Harald Gaski er litteraturviter og forfatter, og kjent som en dyktig formidler som har bidratt med sin kunnskap i en rekke andre formidlingsprosjekter både nasjonalt og internasjonalt. Han har inngående kjennskap til Valkeapääs kunstneriske virke, blant annet som gjendikter av flere av Valkeapääs bøker.

Svein Harald Lian er produsent for podcast-serien. Han har erfaring fra podcast- og radioserien «Tett på for» NRK, og har før dette jobbet som journalist i TV 2 i 16 år.