Musikeren Niko Valkeapää er født i 1968. Han kommer opprinnelig fra Enontekiö i Finland, men har vært bosatt i Kautokeino siden 1990. Han har gitt ut fire CDer, den siste i år:

  • Niko Valkeapää (2003)
  • Sierra (2004)
  • Birrat Birra (2008)
  • Gusto (2012)
Alle platene har fått gode anmeldelser, og for Niko Valkeapää mottok han Spellemannsprisen i Åpen klasse i 2003. Birrat Birra vant også to av klassene i Norwegian Folk Music Awards, åpen klasse og klassen for mest innovative folkemusikk.
 
Niko har også deltatt i Samisk Grand Prix tre ganger, og vant sangdelen i både 1994 og 1995. Han deltok også i Liet Ynternasjonaal sangkonkurranse for europeiske minoritetsspråk i Nederland i 2004, der han vant og mottok publikumsprisen.
 
Niko har hatt opphold i Lásságámmi tidligere, der han jobbet med materiale til sin siste plate. Den gangen ønsket han å utvikle seg kunstnerisk slik at han på sikt kan leve av musikken og det kunstneriske arbeidet sitt.
 
2012-plata Gusto, spilt inn i hans faste studio Duippidit Audio Laboratorium i Oslo, har høstet mye ros hos kritikerne.  Her går Niko Valkeapää nye veier, og smelter han den samiske musikkarven sammen med solide porsjoner americana. Resultatet er en ny type verdensmusikk, av enklete kalt samisk blues. I tillegg til hans etterhvert velkjente stemme er lydbildet dominert av akustiske instrumenter; gitarer, dobro, bouzouki og perkusjon.
 
Niko Valkeapää er Nils-Aslak Valkeapää sin gudsønn, og har derfor et spesielt forhold til Lásságámmi ut over at det er et sted som gir ham ro og inspirasjon.
 
 Skibotn og hele Lyngen har spesiell betydning for meg siden min slekt har bodd der og jeg der er på hjemmebane. Derfor føles det som riktig plass for meg å jobbe med musikk og skriving.