Niko Valkeapää
Niko Valkeapää

Musikeren Niko Valkeapää er 39 år gammel. Han kommer opprinnelig fra Enontekiö i Finland, men har vært bosatt i Kautokeino siden 1990. Han har gitt ut tre CDer:

  • -Niko Valkeapää (2003)
  • -Sierra (2004)
  • -Birrat Birra (2008) 
Alle platene har fått gode anmeldelser, og for Niko Valkeapää mottok han Spellemannsprisen i Åpen klasse i 2003. Hans nyeste plate Birrat Birra vant også to av klassene i Norwegian Folk Music Awards, åpen klasse og klassen for mest innovative folkemusikk.
 
Niko har også deltatt i Samisk Grand Prix tre ganger, og vant sangdelen i både 1994 og 1995. Han deltok også i Liet Ynternasjonaal sangkonkurranse for europeiske minoritetsspråk i Nederland i 2004, der han vant og mottok publikumsprisen.
 
Niko jobber nå med materiale til sine kommende plater, og ønsker å utvikle seg kunstnerisk slik at han på sikt kan leve av musikken og det kunstneriske arbeidet sitt. Han ønsker derfor å hente ro og inspirasjon i Lásságámmi.
 
 Skibotn og hele Lyngen har spesiell betydning for meg siden min slekt har bodd der og jeg der er på hjemmebane. Derfor føles det som riktig plass for meg å jobbe med musikk og skriving.
 
Niko Valkeapää er Nils-Aslak Valkeapää sin gudsønn.