Ari-Pekka Lahti
Ari-Pekka Lahti. Foto: Privat.

Ari-Pekka Lahti (f. 27.10.1975) er en finsk dramatiker og teaterregissør. De siste tre årene har han jobbet som kunstnerisk leder for Byteateret i Kokkola i Finland sammen med sin fetter Jarkko Lahti. Før denne tid har Ari-Pekka skrevet mange skuespill for de store teatrene i Helsinki, og 2011 mottok han Den nasjonale prisen for Scenekunst som deles ut av Det Finske Nasjonalstyret for Teaterkunst. Ari-Pekka har også deltatt i Royal Court Theatre sitt program for unge forfattere. Nå er han i gang med å skrive et nytt stykke for Nasjonalteateret i Finland og Beaivváš Sámi Našunálateáter i Kautokeino.

Stykket er en historie om Nils-Aslak Valkeapää som en viktig samisk poet og multikunstner. Stykket prøver å fokusere på Valkeapää sin kunst og lar Áillohaš synge sine vakre sanger. Premieren er i februar 2014 på Nasjonalteateret i Finland. Etter dette skal stykket videre til Beaivváš, der det skal på turné i de nordlige delene av Skandinavia.

Ari-Pekka skal skrive på dette skuespillet mens han bor i Lásságámmi i mai 2013 og juni i år. Skuespillet er et samarbeid med Beaivváš, Nasjonalteateret i Finland og Ruska-ensemblet, en liten nystiftede teatergruppe etablert av Ari-Pekka og Jarkko Lahti.