Antti Haataja

Antti Haataja er finsk forfatter og fotograf. Han har base i Sør-Finland, og røtter i Sápmi på sin bestemors side. Hun ble født i 1914 på finsk side av elven Deatnu. Siden 2010 har Antti jobbet på viddene og ved Polhavet. Han har utforsket og fotografert naturen i den østlige delen av Sápmi, hovedsakelig i Utsjok i Finland og i Finnmark.

- Den subarktiske tundra og arktiske kysttundraen har vært gjenstand for mitt arbeid. Det er ved denne eksponeringen mot naturen jeg føler med mest samisk, sier han.


Sin første bok, en non-fiction coffee table fotobok om Sápmi, har han skrevet og fotografert i samarbeid med professor emeritus i samisk språk og kultur Pekka Sammallahti. Boka vil bli publisert av Tammi Publishers våren 2017, i forbindelse med 100-årsjubileet for Finland.

- I boken forteller vi en historie om natur og mennesker fra det nordøsrtlige Sameland. Vi retter også et kritisk blikk mot nasjonene Finland, Sverige og Norges kolonisering av Sápmi.


Mens Antti bor i Lásságámmi ønsker han å fordype seg i midtvinternaturen ved havet under polarnatten, og skrive om sin opplevelse til sin kommende bok som vil bli utgitt senere.

- De magiske Lyngsalpene tegner en dramatisk kontrast til de østlige viddene i Sameland. Jeg ønsker å forstå de spesielle tegnene i dette kystlandskapet som er så forskjellig fra de hvite slettene i det nordøstlige Sameland, samtidig som det er en del av den samme kulturarv. Jeg søker også å forstå hvordan etablering av nasjonale grenser og identitet har endret den omkringliggende naturen og landskapet. Lyngen-området i Norge og Enontekiö i Finland er et perfekt sted for det.

 

For mer informasjon:
http://anttihaataja.kuvat.fi