Alexander Rishaug. Foto: Kristine Rød
Alexander Rishaug. Foto: Kristine Rød

Alexander Rishaug er lydkunster og komponist med røtter i Marokko og Lyngen. Han har nylig avsluttet et doktorgradsprosjekt ved Kunstakademiet, UiT Norges Arktiske Universitet, hvor han tok utgangspunkt i det norske landskap og hvordan det transformeres over tid. Rishaug har samarbeidet med kunstneren Joar Nango på flere av hans installasjoner og filmer.

I forbindelse med prosjektet ved UiT var Rishaug på utkikk etter historiske lydopptak av dyr/natur/landskap i Nord-Norge, for å lytte og reflektere omkring dette. Han kontaktet Lásságámmi Stiftelsen og fikk godkjennelse til å lytte til et utvalg av Nils-Aslak Valkeapää sine feltopptak. Noen av tankene omkring dette materialet er inkludert i hans refleksjon.

- Under mitt opphold på Lásságámmi ønsker jeg å utforske videre og fordype meg i Nils-Aslak Valkeapää sitt lydarkiv med fokus på feltopptak/field recording. Hans relasjon til naturen og landskapet. Jeg tenker også å gjøre egne opptak av landskapet rundt Lásságámmi og Skibotn. Tanken er å skrive en artikkel med fokus på lyden av det nord-norske landskap, sett fra et urfolks perspektiv og som utforsker og resonerer rundt begrepet «samisk lytting». 

Jeg ønsker også å intervjue et utvalg av samiske stemmer fra ulike generasjoner om temaet og se på hvordan lytting har blitt og blir brukt til å lese og samtale med naturen og landskapet.

Intensjonen er å starte opp og utvikle et kunstnerisk arbeid som senere kan vises offentlig på et kunstgalleri eller museum.