Anna-Katri Helander Foto Ørjan Marakatt Bertelsen
Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Vi ønsker danseren Ánna-Katri Helander velkommen til Lásságámmi i juni i år. Ánna-Katri er 22 år, og var Årets Unge kunstner under Riddu Riđđu Festivála i 2017. Hun er født og oppvokst i Kautokeino, og har den siste tidea bodd i Oslo for å ha større muligheter for å utvikle seg som danser. Ánna-Katri har danset siden hun var 13 år gammel. Da starta hun med orientalsk dans. Hun blir inspirert av hvordan andre unge urfolksartister blander elementer fra sin kultur med nåtidens kunstformer. Stilen og uttrykket hennes har derfor endret seg gjennom årene, fra å blande estetiske deler fra joik med magedans til en mer samepolitisk front av hiphop. 

- Å bli Årets Unge Kunstner er en anerkjennelse som betyr mye for meg. Dette året har gitt meg mange muligheter og nå gleder jeg meg til å bo i Lásságámmi, sier Ánna-Katri.

Riddu Riđđu Festivalen ønsker å være en tilrettelegger for at unge samiske kunstnere skal kunne utvikle sitt talent og synliggjøres nasjonalt og internasjonalt. Siden slutten av 90-tallet har man utnevnt en ung, samisk kunstner som “Årets unge kunstner”. De utvalgte har alle utmerket seg som talentfulle kunstnere innen flere sjangre, blant annet innen kunst, poesi, film, design og dans. Som en del av denne utnevnelsen inngår det et opphold på Lásságámmi for den unge kunstneren.

Stiftelsen Lásságámmi og Riddu Riđđu festivála har en egen samarbeidsavtale som omhandler å gjensidig styrke hverandres virksomhet og i fellesskap bidra til å utvikle samisk- og urfolks kunst og kulturer i Nils Aslak Valkeapääs ånd.