Outi Tarkiainen 2016 liggende Foto Sigel Eschkol
Foto: Sigel Eschkol

Komponisten Outi Tarkiainen (f. 1985) jobber med både klassisk og jazzmusikk. Hun har komponert vokal- og kammermusikk, arbeider for solister med orkester, samt musikk for jazz-orkestre og ensembler. Musikken hennes har blitt spilt i flere europeiske land, samt i USA. I 2015 ble hun invitert som komponist-in-residence til festivalen Festival d'Uzerche i Frankrike, der mange av hennes kammerverk ble spilt. Tarkiainens musikk har blitt spilt inn av Lapland Chamber Orchestra, Norrbotten Big Band, Umo Jazz Orchestra, Metropole Orchestra og Metropole String Orchestra. I tillegg til sitt virke som komponist er hun kunstnerisk leder for Silence Festival i Kaukonen i Finland.

- I løpet av mitt opphold i Lásságámmi vil jeg jobbe med en kammermusikalsk versjon av min orkestrale sangsyklus "Eanan, vida nieida», som jeg også jobbet med i mitt siste opphold i Lásságámmi i juni 2015.

Tekstene i sangsyklusen er en collage av samiske poeter fra Norge, Sverige og Finland, herunder også noen av Nils-Aslak Valkeapääs tekster. Kammermusikk- versjonen er skrevet for Ääninen Ensemble (www.aaninen.com), som er et ensemble som spiller ny musikk og skaper konsertprogrammer basert på sosiale eller politiske temaer, satt i sammenheng med andre kunstformer og vitenskap.